“Необходими са ни взаимодействие, диалог и конструктивизъм. Всички институции трябва да

...
    “Необходими са ни взаимодействие, диалог и конструктивизъм. Всички институции трябва да
Коментари Харесай

Заседание на Асоциацията по ВиК

     “Необходими са ни взаимоотношение, разговор и конструктивизъм. Всички институции трябва да работим в определяна посока, с цел да си свършим работата. ” С тези думи регионалният шеф инж. Александър Пандурски се обърна по време на днешното съвещание към членовете на Асоциацията по ВиК.  В дневния ред на заседанието бяха включени за разглеждане няколко точки, само че заради липса на мандати на част от общините (Кюстендил и Дупница) и неявяване на представител на община Бобошево, не бяха гласувани всички точки. 

    Приети бяха докладът за осъществяване на работата и докладът на бюджета за 2021 г. на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от “Кюстендилска вода ”. 

    Гласуван бе със задна дата актуализираният бюджет на Асоциацията за 2022 година, така като на предните две съвещания не бе признат. Това е бюджет с ½ от параметрите на предлагания на предходните две съвещания, когато не бе признат. Липсата на бюджет за 2022 година докара до напускането на основния секретар и специалиста ВиК, за които длъжности ще бъде оповестена процедура през тази година. Финансовият специалист бе преназначен на 4-чосов работен ден. 

    В допълнително споразумение номер 3 към Договора за стопанисване, поддържане и употреба на ВиК системите и оборудванията, и приемане на водоснабдителни и канализационни услуги, подписан сред АВиК – Кюстендил и ВиК оператора “Кюстендилска вода ” ЕООД, областният управител предложи да бъде изменена датата на подписването му от 01.01.2024 година на 2023 година, поради продължаващите договаряния сред Община Дупница и ВиК холдинга. Поради липса на мандат по тази точка не бе гласувано. Споразумението трябваше да уреди продължение на периода, от който ВиКО да стартира да упражнява горепосочените действия и даване на ВиК услуга на новоприсъединената територия на община Дупница, с оглед смяна границите на обособената територия. 

    В хода на съвещанието присъстващите разгледаха и приеха още проекта за бюджет на Асоциацията за 2023 г. 

    Точката, касаеща Бизнес проекта на ВиК оператора “Кюстендилска вода ” ЕООД, гр. Кюстендил за развиване активността на сдружението като ВиК оператор за регулаторния интервал 2022 – 2026 г., не бе гласувана поради липса на мандати на двете огромни общини и отсъствието на Бобошево, което прави над 55% от общите гласове. 

    Във връзка с Бизнес проекта областниятуправител разяснява: “Цената на водата е образувана при едни индикатори. Сега те са разнообразни. Трябва да дадем възможност за непоклатимост на оператора, с цел да работи. ” Той съобщи, че въпреки всичко операторът потегля в вярна посока и изрази вяра, че може да има стабилизация в един обозрим интервал от време. 

    От своя страна в. и. длъжността шеф на “Кюстендилска вода ” изясни: “За никого не е загадка, че положението на сдружението не е положително. За цената сме заложили минималните условия, с оглед да пощадим ползвателите. Ще се очертае, че препоръчаната цена е една от най-ниските на водата в България. Не сме залитали да вършим огромни вложения, тъй като ще се отрази на цената. Мога да ви уверя, че ще се опитаме да решим проблемите и да наваксаме пропуснатото. ”

    Инж. Пандурски съобщи, че във връзка с вложенията е добре да се проведат срещи и диалози с Министерство на регионалното развитие и с Министерство на околната среда и водите. “Поемам ангажимент да създадем една среща, която ще бъде потребна и за нас, и за тези, които ръководят тези процеси ”, сподели регионалният шеф на Кюстендил.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР